De verpleeghuisarts in consult: een te weinig benutte toegevoegde waarde - van Dam van Isselt, E. F.; Schols, J. M. G. A. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2023)
Doel Inventariseren van het huidige gebruik van de consultatiefunctie van verpleeghuisartsen door huisartsen en de logistiekerandvoorwaarden voor deze functie. Opzet Inventariserend beschrijvend onderzoek. Methode Aan de hoofden MedischeDienst van alle verpleeghuizen in Nederland (n=323) werd begin 2005 een vragenlijst met 16 vragen over deconsultatiefunctie van verpleeghuisartsen gezonden. Resultaten De totale respons bedroeg 78%. De gevondenconsultfrequentie is laag; 20% van de respondenten gaf aan dat er door de verpleeghuisartsen van hun verpleeghuisregelmatig consultaties verricht werden. In vergelijking met eerder onderzoek is de consultfrequentie gedaald. Onbekendheidmet de expertise van verpleeghuisartsen wordt door de respondenten als belangrijkste reden voor een lageconsultfrequentie aangegeven. Er werd een positief significante relatie gevonden tussen de consultfrequentie en een aantallogistieke en organisatorische factoren: Vanuit verpleeghuizen die betrokken zijn bij extramurale projecten in de thuissituatieen vanuit verpleeghuizen waar ook een regelmatig afstemmingscontact bestaat tussen huisarts en de verpleeghuisarts t.b.v.dagbehandeling-patiënten, worden significant vaker consultaties verricht. Conclusie Verpleeghuisartsen worden nog steedsweinig in consult gevraagd door de huisarts. De consultfrequentie is zelfs gedaald ten opzichte van 1998. Toch lijkt deconsultatiefunctie van de verpleeghuisarts, met het oog op de voorgestane extramuralisering van de chronische zorg, nogsteeds een goed vertrekpunt voor een nauwere samenwerking met de huisarts. Nader onderzoek naar de meerwaarde vande consultatiefunctie van verpleeghuisartsen ten behoeve van thuiswonende ouderen met complexe problematiek iswenselijk.