Angst voor vallen op een valpolikliniek geriatrie: een pilotstudy - Dautzenberg, PLJ; Buurman, BHT; Loonen, AJM; Wouters, CJ; Olde Rikkert, MGM (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2024)
Doel: Nagaan middels een pilotstudy hoevaak angst om te vallen voorkomt bij ouderen die eenvalpolikliniek bezoeken en welke kenmerken en gevolgendeze valangst heeft.Opzet: Retrospectief status onderzoek.Methode: Een willekeurige selectie (N=100) uit dedossiers van geriatrische patie¨nten van de valpolikliniekin het Jeroen Bosch Ziekenhuis te Den Bosch werd systematisch geanalyseerd.Resultaten: De patie¨nten hadden een gemiddelde leeftijd van 79,8 en de mediane duur van de valhistorie was34,6 maanden. Voordat zij de valpolikliniek bezochten,bezocht 62% van hen reeds eerder het ziekenhuis in verband met de gevolgen van het vallen. Op de valpolikliniek werden bij het multi-disciplinair onderzoekgemiddeld 2,5 oorzaken voor het vallen herkent.In dit onderzoek komt angst voor vallen bij 31% vande patie¨nten voor. De demografische karakteristieken ende oorzaken van vallen bij de patie¨nten met en zonderangst voor vallen blijken in dit onderzoek niet goed vanelkaar te onderscheiden. Van patie¨nten met angst voorvallen bleek 26% een heupprothese te hebben, terwijl ditvoorkwam bij 7% van de patie¨nten zonder een heupprothese (P