CBO Richtlijn Preventie van valincidenten bij ouderen: wat kunnen verpleeghuizen hiermee? - Neyens, JCL; Dijcks, BPJ; de Kinkelder, A; Graafman, WC; Schols, JMGA (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2024)
Valincidenten komen frequent voor bijzelfstandig thuiswonende ouderen en nog vaker bij geı¨nstitutionaliseerde ouderen. Uit onderzoek blijkt dat preventieve multifactorie¨le interventies bij kunnen dragenaan het verminderen van valincidenten en de negatievegevolgen daarvan.In november 2004 is de CBO Richtlijn Preventie vanvalincidenten bij ouderen verschenen. Hierin wordtonder andere een overzicht gegeven van risicofactorenvoor vallen bij verpleeghuispatie¨nten en aanbevelingen voor preventieve interventies voor deze patie¨ntengroep.De belangrijkste conclusies en aanbevelingen hieruit zijn:1. alle verpleeghuispatie¨nten zijn at risk;2. breng risicofactoren in kaart in een valrisico-evaluatie(fall risk assessment) om richting te geven aan de tenemen preventieve valmaatregelen;3. naast specifieke preventieve valmaatregelen op patie¨ntniveau dienen algemene preventieve valmaatregelen oporganisatieniveau genomen te worden;4. omdat tal van factoren van invloed kan zijn op hetvalrisico in verpleeghuizen, is een multifactorie¨le aanpak aangewezen. In verpleeghuizen kan deze aanpakmultidisciplinair uitgevoerd worden