Ketenzorg rond de vallende oudere: de valpolikliniek in Zeeuws-Vlaanderen - Faber, M; Vet-Heijne, F (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2024)
Een valpolikliniek vormt de kern van deaanpak van valpreventie in Zeeuws-Vlaanderen. In ditartikel wordt uiteengezet hoe op de valpolikliniek eenvalrisicoanalyse (VRA) gemaakt wordt bij ouderen meteen valprobleem om de onderliggende oorzaak van hetvallen te achterhalen. In een periode van zes jaar bezochten 121 ouderen de valpolikliniek. Ze waren gemiddeld78 ± 8 jaar oud (gemiddelde ± standaarddeviatie) en76% was vrouw. Uit de VRA kwam een niet-optimalespierkracht van de heupflexoren het vaakst naar vorenals beperking die gerelateerd kon worden aan een verhoogde valkans. Naar aanleiding van de VRA werdengemiddeld 4.3 ± 1.7 middelen voorgeschreven. Verwijzingen naar een specialist of fysiotherapeut werden het vaakst voorgesteld: respectievelijk 90 en 92 maal. Devalpolikliniek is geı¨ntegreerd binnen bestaande structuren in de gezondheidszorg, waarbij extra aandacht isvoor case-finding via wijkverpleegkundigen en huisartsen. Hiermee is een kwalitatief hoogwaardige ketenzorgrond de vallende oudere gecree¨erd.