Vaccinaties en ouderen: een update - Carels, T; Framaing, J (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2024)
Vaccineren van ouderen blijft een aandachtspunt. De vaccinatiegraad bij ouderen voor tetanus, influenza en pneumokokken blijkt respectievelijkslechts 40, 60 en 30 % te zijn. Naast de klassieke reductievan de mortaliteit (67 %) en van de hospitalisatie voorpneumonie en influenza (50 %) is er bij vaccinatie tegeninfluenza eveneens een reductie van de cardio- en cerebrovasculaire morbiditeit (20 %) en van het aantal artsenbezoeken voor respiratoire aandoeningen bij COPDpatie¨nten (11 %). Het vaccineren van het personeel in degezondheidszorg en van kinderen voorkomt ernstigeinfecties en mortaliteit door influenza bij ouderen. Invasieve pneumokokkeninfecties worden door vaccinatiegereduceerd met 50 %. De introductie van het conjugaatvaccin bij jonge kinderen kan een bijkomende daling vande incidentie van invasieve pneumokokkeninfectie bijouderen veroorzaken. Het nastreven van een zo hoogmogelijke vaccinatiegraad bij ouderen, kinderen en risicopersonen blijft prioritair.