Een systematisch overzicht van multifactorie¨le interventies ter primaire preventie van delier bij ouderen - Kalisvaart, cj; Vreeswijk, r; de jonghe, jfm; Milisen, k (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2024)
Delier is een ernstig psychiatrisch syndroom en kent een hoge prevalentie onder oudere patie¨ntenpopulaties in het ziekenhuis. Preventieve maatregelen zijn van belang ter voorkoming van een delier. Dit overzicht schetst de waarde voor de praktijk van het beschikbare onderzoek naar multifactorie¨le interventies ter primaire preventie van delier. Informatie werd verzameld via zoekacties in MEDLINE, Cochrane Database enCINAHL Database en vervolgens via bestudering vanrelevante literatuurverwijzingen. Na toepassing van deselectiecriteria werden zes studies geselecteerd voorverdere bespreking. De resultaten laten zien dat in vieronderzoeken de systeeminterventies gericht op zowelmedische-, verpleegkundige-, als omgeving- en educatieve factoren effectief blijken bij het voorkomen van delirium.Ee´n studie liet enkel effect zien op de duur en ernst van hetdelier en in e´e´n studie werd geen effect gevonden op preventie, duur en ernst van het delier. Ondanks methodologische tekortkomingen van de besproken onderzoeken isde conclusie dat verschillende soorten van niet-medicamenteuze interventies effectieve primaire preventie vandelier mogelijk maken