De winter kaatst grijs uit je ogen - de Groot, aj (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2024)
Deze “klinische les uit de literatuur” spiegelt aan de hand van kenmerkende tekstfragmenten uit het dagboek van Hans Warren (1921-2001) de beleving van een man die “het leven naar heteinde leeft”. Volledigheid wordt daarbij niet bereikt,noch nagestreefd. Het dagboek opent slechts een vensterop een uniek leven.Niettemin geeft het de lezer een treffend inzicht in deaanloop naar het levenseinde. Het dagelijks leven van dedichter wordt in allerlei opzichten problematisch, degezondheidsproblemen versterken elkaar en belemmerende zelfstandigheid, het welbevinden en de partnerrelatie.Diverse artsen worden geraadpleegd, maar hun interventies geven weinig verbetering. Er wordt eindeloosen eenzaam gemodderd. De tegenstellingen tussen de veeljongere partner die vooruit wil kijken en de oude Warrendie het verleden tracht te koesteren, schijnen niet te overbruggen. Toch blijft er grote betrokkenheid en liefdetussen hen; tot op het laatst zijn er momenten van liefde,vriendschap en dankbaarheid voor het leven.