Hoe functioneren ouderen? Een studie vanuit de huisartspraktijk - de Lepeleire, j (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2024)
Problemen van Instrumentele activiteitenvan het Dagelijks Leven (IADL) zijn erg belangrijk bij dezorg voor ouderen, ook in de huisartspraktijk. Afwijkingen van de activiteiten in het dagelijkse leven (ADL) ende instrumentele activiteiten van het dagelijkse leven (IADL) kunnen belangrijke indicatoren zijn voor vroegedementie. In deze studie werd nagegaan hoe personenouder dan 65 jaar in de huisartspraktijk scoren op vierinstrumentele activiteiten van het dagelijkse leven.MethodeHuisartsen screenden alle personen ouder dan 65 jaarmet wie zij contact hadden en die voldeden aan de inclusiecriteria. Personalia, Instrumentele activiteiten dagelijks leven en cognitief functioneren door middel van deMini Mental State Examination werden bepaald.ResultatenTwee¨entwintig huisartsen includeerden 1003 patie¨nten.De gemiddelde leeftijd was 75,1 jaar. De grote meerderheid(81,6%) was erg autonoom in het functioneren. De belangrijkste reden voor functieverlies waren verplaatsingsproblemen. Cognitief en functioneel verlies waren gecorreleerd.BesluitOudere patie¨nten in een huisartspraktijk functionerendoorgaans beter dan wordt aangenomen. Dit gegevenheeft belangrijke implicaties voor de opleiding en hetfunctioneren van huisartsen met betrekking tot het evalueren van activiteiten dagelijks leven. Omdat de beoordeling van IADL van essentieel belang is in de zorg voorouderen, moet dit element meer aandacht krijgen in deopleiding en de praktijkvoering van huisartsen.