Prevalentie van probleemgedrag bij een groep dementerende verpleeghuispatie¨nten - Zuidema, su; van der Meer, mm; Pennings, gatc; Koopmans, rtcm (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2024)
Probleemgedrag bij dementie is belastendvoor patie¨nt en partner en is vaak de reden voor opnamein een verpleeghuis. Onderzoek naar prevalentie van probleemgedrag is schaars. In dit onderzoek werd bepaaldhoe vaak probleemgedrag bij dementerende verpleeghuispatie¨nten voorkomt. Bij 59 patie¨nten met dementie intwee Nederlandse verpleeghuizen werd de Neuropsychiatrische Vragenlijst (NPI-NH) en de Cohen-MansfieldAgitatie Vragenlijst (CMAI) gebruikt om het probleemgedrag over de afgelopen twee weken in kaart te brengen.Probleemgedrag kwam bij ongeveer 85% van de onderzochte groep voor. Gemeten met de NPI-NH bleken agressie/agitatie en apathie bij bijna 40% van depatie¨nten voor te komen . Wanen, hallucinaties, depressie en angst kwamen bij 10-15% van de patie¨nten voor .Gemeten met de CMAI kwamen vloeken/verbale agressie, algemene rusteloosheid, klagen, negativisme en herhaalde gedragingen bij 30-50% van de patie¨nten voor.Grootschaliger onderzoek naar de prevalentie van probleemgedrag en de mogelijk van invloed zijnde factoren is nodig.