De oudere patie¨nt met hartfalen en de rol van be`tablokkers bij de behandeling - Middeljans-Tijssen, CW; Jansen, RWMM (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2024)
In dit artikel worden een aantal algemeneen therapeutische aspecten van chronisch hartfalen bijoudere patie¨nten besproken. Bij de behandeling van hartfalen willen we vooral ingaan op de rol van be`tablokkers. Bij chronisch hartfalen met een verminderde linker ventrikel systolische functie zijn be`tablokkers geı¨ndiceerd. Recente studies geven aanvullende informatie aan deCBO richtlijn ‘Chronisch hartfalen’ over het gebruik van be`tablokkers bij oudere hartfalenpatie¨nten. Er is nu voldoende bewijs dat be`tablokkers ook effectief zijn voor patie¨nten tot 80 jaar. Voor de tachtig plussers zijn nog teweinig gegevens bekend om een uitspraak te doen over deeffectiviteit. Wel is aangetoond dat be`tablokkers ookdoor deze oudere groep ouderen goed verdragen worden.Voor hartfalen met behouden linker ventrikel systolischefunctie kan nog geen uitspraak gedaan worden over heteffect van be`tablokkers. Verder blijft onduidelijk of ernog verschillen zijn in effectiviteit tussen de verschillendebe`tablokkers. Alleen van bisoprolol, carvedilol, nebivolol en metoprolol retard is de effectiviteit aangetoond bij chronisch hartfalen met verminderde linker ventrikelsystolische functie bij oudere patie¨nten die door behandeling met diuretica en ACE-remmers in een stabiele fase verkeren