Gezondheidsgerelateerde fitheid van sedentaire senioren in Nederland - de Greef, m; Popkema, D; Kroes, G; Middel, B (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2024)
In het kader van de landelijke uitvoeringvan een bewegingsstimuleringsproject voor sedentairesenioren in de leeftijd van 55-65 jaar, wordt voorafgaandaan deelname, de fitheid van de deelnemers getest. Hetonderhouden, behouden en zo mogelijk bevorderen vanfitheid door het stimuleren van lichamelijke activiteitlevert naast gezondheidswinst ook positieve effectenvoor de zelfredzaamheid op. Tot nu toe ontbrak er kennis over de fitheidstatus van sedentaire senioren in Nederland. Om hierin inzicht te krijgen is een analyseuitgevoerd naar de resultaten van 5.584 fitheidstesten van sedentaire senioren uit 51 gemeenten, die hebben deelgenomen aan het bewegingsstimuleringsproject. Defitheid is gemeten met behulp van de Groninger Fitheidtest voor Ouderen (GFO).De analyse van de fitheid bij sedentaire senioren leidttot de conclusie dat ze, in vergelijking tot eenzelfde leeftijdsgroep uit de Nederlandse bevolking, een slechtere fitheidstoestand hebben en dat vrouwen wat betreftmotorische fitheid aanzienlijk minder fit zijn dan mannen. Bovendien verklaren overgewicht en chronische aandoeningen samen voor 88% het verschil in motorische fitheid bij sedentaire ouderen