Het Landelijk Dementie Programma: Het LDP doet met U mee - Verhey, F.R.J.; Schumacher, J.N.M. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2024)
In 2002 verscheen het advies van de Gezondheidsraad aan de toenmalige minister van Volksgezondheid, welzijn en Sport (VWS), Els Borst-Eilers, ten aanzien van Dementie, in het bijzonder de ziekte van Alzheimer. Hierin luidde de Raad de noodklok door te wijzen op de enorme aantallen van mensen met dementie die de komende decennia op grond vaan de vergrijzing mogen worden verwacht: het zijn inmiddels bekende cijfers: van 175 duizend in 2000 tot 412 duizend in 2050. De Raad stelde verder -onder meer- dat het vaak ontbrak aan samenhang en integratie van zorgvoorzieningen, dat de crisisopvang vaak slecht geregeld is en dat er grote verschillen bestaan in scholingsprogramma’s. Daarom deed hij de aanbeveling om een landelijk zorgprogramma tot stand te doen komen, waarin zowel kwaliteitseisen ten aanzien van de zorg als de taken, verantwoordelijkheden van betrokken organisaties moeten worden vastgelegd. De minister gaf hieraan graag gehoor.