Een screeningsinstrument om de geriatrische liaison in het ziekenhuis op te starten: de Voorlopige Indicator voor Plaatsing (VIP) - Vandewoude, mfj; Geerts, cam; d’Hooghe, ahm; Paridaens, kmj (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2024)
Met de vergrijzing wordt ook de gehospitaliseerde patie¨ntenpopulatie ouder en fragieler. Hierdoor zullen naast de zuiver medische en somatischeproblematiek ook psychosociale factoren steedsbelangrijker worden. Om deze patie¨nten adequaat op tevangen is een meer globale en vooral tijdig ingesteldegeriatrische aanpak nodig. Dit kan verwezenlijkt wordenvia een zorgprogramma Geriatrie. Om dit op te startenzijn er echter “triggers” nodig. Om die reden wordt eenscreeningsinstrument voorgesteld dat gemakkelijk toepasbaar is, ook door paramedici. Het instrument werd gevalideerd op alle (n=618) opgenomen ouderen (> 70jaar) op de niet geriatrische afdelingen van een algemeenziekenhuis gedurende 6 maanden. Deze “VoorlopigeIndicator voor Plaatsing” (VIP) toont een goede sensitiviteit (81 %) en specificiteit (86 %) en een hoge negatief predictieve waarde (97 %) voor een verhoogde zorgbehoefte die de oorzaak kan zijn van ontslagproblemen. Hij vertoont daarnaast een positieve correlatie met een verlengde ligduur (p < 0.001). Het instrument kan gebruiktworden zowel op de spoedafdeling als op de ziekenhuisafdelingen omdat het zich via anamnese richt naar premorbide frailtyfactoren. Door zijn eenvoud kan hetgescoord worden door een verpleegkundige zonder specifieke geriatrische opleiding. Hierdoor worden patie¨nten met weinig risico gemakkelijk herkend. Een positievescore doet ontslagproblemen en een verlengde ligduurvermoeden. Opstarten van de geriatrische liaisonfunctie lijkt dan aangewezen