Wat zijn de meest relevante parameters voor ondervoeding in een verpleeghuis? - Visschedijk, jhm; Schols, jmga (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2024)
Preventie van ondervoeding is een belangrijk aandachtspunt bij ouderen die zijn opgenomen in een verpleeghuis. Daarvoor is het noodzakelijk dat ondervoeding al in een vroeg stadium gedetecteerd wordt. Dit vereist parameters en instrumenten die geschikt zijn voor het verpleeghuis. In dit artikel wordt aan de hand vanrecente literatuur beoordeeld welke parameters het meestrelevant zijn voor deze specifieke setting. Uit dit literatuuronderzoek blijkt dat er een breed scala aan parameters bestaat om ondervoeding te onderkennen. Slechtseen gedeelte hiervan is gedegen onderzocht bij ouderen. Bovendien lijken meer gecompliceerde parameters en instrumenten meestal weinig toe te voegen aan relatiefeenvoudige parameters zoals voedingslijsten, gewichtsverlies en Body Mass Index.