Samen zorgen: Verkenning van de samenwerkingmet naasten en vrijwilligers vanuithet perspectief van zorgprofessionals enzorgaanbieders - Scheffelaar, Aukelien; Loman, Loreen; Hillebregt, Chantal (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2024)
Inleiding: Het samenwerken met naasten en vrijwilligers is belangrijk om de kwaliteit van leven te behouden in tijden van een stijgende zorgvraag en toenemende personeelstekorten. Deze samenwerking vraagt om nieuwe manieren van werken. Het doel van dit onderzoek is om vanuit het perspectief van zorgmedewerkers, managers en coaches de ervaringen met samen zorgen in beeld te brengen. Methoden: Semigestructureerde online interviews werden afgenomen bij 17 respondenten, waaronder 6 zorgmedewerkers, 4 managers en 7 coaches. Hierna werden de transcripten thematisch geanalyseerd in het data-analyseprogramma MAXQDA met fasen van open, axiaal en selectief coderen.Resultaten: Uit de resultaten komen tien thema’s naar voren op micro-, meso- en macroniveau. Thema’s op microniveau gaan over de rollen en onderlinge afstemming van zorgmedewerkers, naasten en vrijwilligers. Mesoniveau omvat thema’s die spelen op team-, afdelingsniveau of organisatieniveau. Thema’s op macroniveau omvatten organisatie overstijgende zaken.Discussie: De bevindingen benadrukken het belang van een gelijkwaardige samenwerking tussen zorgmedewerkers, naasten en vrijwilligers. Ook wordt het belang van draagvlak bij het management en bestuur en duidelijke afspraken op beleidsniveau onderstreept. De resultaten laten zien dat er echt een cultuuromslag nodig is om tot samen zorgen te komen.