Gezondheidsovertuigingen over osteoporose bij de oudere populatie: validatie van de Nederlandstalige Osteoporosis Health Belief Scale - Longueville, Lynn; Schellemans, Michel; Perkisas, Stany; Bastijns, Sophie; Ariën, Femke; De Cock , Anne-Marie (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2024)
DoelDe  Osteoporosis  Health  Belief  Scale  (OHBS)  werd  ontwikkeld  om  te  peilen  naar  de  gezondheidsovertuigingen  over  osteoporose.  Deze vragenlijst  bestaat uit 42  vragen  die  worden  ingedeeld  in  zeven  subschalen  over  ernst,  vatbaarheid,  gezondheidsmotivatie,  calciuminname  en  lichaamsbeweging.  Het  doel  van  deze studie is om de OHBS te valideren in het Nederlands.MethodologieNederlandstalige personen ouder  dan  65  jaar,  zonder  cognitieve  problemen, werden geïncludeerd. Vertaling van de OHBS in het Nederlands gebeurde op basis van de internationale richtlijnen over het omzetten van een gevalideerde vragenlijst in een andere taal. Bij een subgroep van de individuen werd de vragenlijst opnieuw ingevuld na een periode van minstens zeven dagen.ResultatenTijdens het vertaalproces werden geen significante problemen ondervonden. Alle verschillen in vertaling werden besproken en opgelost door consensus. De resultaten tonen een sterke test-hertest-betrouwbaarheid (Spearsmans rho 0,772, p < 0,001) en interne consistentie (Cronbach alfa 0,828). De invultijd varieert tussen de vijf en tien minuten.ConclusiesDe  Nederlandstalige  versie  van  de  OHBS  is  een  betrouwbaar en valide  instrument voor het meten van gezondheidsovertuigingen over osteoporose. Meer kennis hierover is van belang om de communicatie rond osteoporose en fractuurpreventie te verbeteren. Bovendien kan het instrument worden gebruikt om individuen te identificeren die baat hebben bij educatieve interventies.