Slimmer organiseren in de ouderenzorg is noodzakelijk - Vermeulen , Patrick; Vermeerbergen, Lander; Hendriks, Paul; Vriens, Dirk (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2025)
Het aanpakken van de personeelskrapte in de ouderenzorg heeft grote prioriteit. In de anderhalve pagina in het Nederlandse hoofdlijnenakkoord over de zorg, wordt de arbeidsmarktkrapte met stip aangeduid als een groot probleem. Hierbij wordt vermeld dat het aantrekkelijker wordt gemaakt om in de zorg te werken door meer autonomie aan medewerkers te geven, regeldruk te verminderen en medewerkers zelf te laten roosteren. Hoe dan? De wijze waarop het werk is ingericht krijgt nu nauwelijks aandacht, terwijl die inrichting juist cruciaal is. Kwalitatief hoogstaande zorg vraagt erom de zorg in te richten rondom patiëntstromen in plaats van rondom zorghandelingen en functionele afdelingen. Kortom, haal de complexiteit uit de organisatie van de ouderenzorg en stop die in het werk zelf. Dit maakt individuele zorgbanen rijk, veelzijdig en zorgt voor veel regelvermogen op de werkvloer.