Casus over hepatotoxiciteit door atorvastatine: de zoektocht naar mogelijke etiologie - Castermans, Anne; Hias, Julie; Van der Linden, Lorenz; Spriet, Isabel; Tournoy, Jos (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2022)
Samenvatting We beschrijven de casus van een geriatrische patiënte met herhaaldelijke leverfunctiestoornissen na de (her)opstart van atorvastatine. Het gebruik van atorvastatine ging tevens gepaard met een snelle daling van low density lipoprotein (LDL)- cholesterol. Bij de inname van rosuvastatine of lage dosis lovastatine bleef de leverfunctie bewaard. Mogelijke hypotheses werden bediscussieerd en toegepast op deze casus. Aanvullende genotypering voor in- en efflux transporters en CYPenzymen en uitgebreid medicatie-nazicht om deze hypotheses te staven, kon geen sluitende verklaring bieden voor de levertoxiciteit.AbstractWe describe a case of a geriatric patient with repeated hepatotoxicity after (re)start of atorvastatin. We also noticed an increased effect, a fast decline of LDL-cholesterol, after intake of atorvastatin. The intake of rosuvastatin or low dose lovastatin was not associated with hepatotoxicity. Multiple hypotheses were investigated and applied on the case. Genetic testing of statin transporters and CYP-enzymes and medication interactions could not explain the hepatotoxicity.