Zorg in de vroege fase van een delier bij dementie: Een verkennend onderzoek naar ervaringen en overwegingen in de zorg voor patiënten in de vroege fase van een delier bij dementie - Oudewortel, Letty; van Gool, Willem A. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2020)
Samenvatting Delier is een veel voorkomende ernstige complicatie bij dementie, die gepaard gaat met een slechte prognose en grote belasting van zowel mantelzorger als professionele zorgverleners. Tijdige en goede zorg voor patiënten met delier bij dementie is daarom van belang. Om inzicht te verkrijgen in de zorgverlening van zes patiënten met een delier bij dementie werden 19 semigestructureerde interviews afgenomen gericht op de ervaringen van mantelzorgers en professionele zorgverleners. Uit de interviews kwamen vier thema’s naar voren die een rol speelden: 1. ervaringen met en opvattingen over gedragsproblemen van deze patiënten, 2. herkenning en diagnose van delier bij dementie, 3. opvattingen over goede zorg en 4. organisatorische aspecten. Kennislacunes over delier bij dementie, evenals zorg-ethische overwegingen, spelen een belangrijke rol bij de start van tijdige en goede zorg voor patiënten met delier bij dementie.Abstract Delirium is a common serious complication in dementia that is associated with poor prognosis and a high burden on caregivers and healthcare professionals. Appropriate care is therefore important at an early stage for patients with delirium superimposed on dementia To gain insight into the care of six patients with delirium superimposed on dementia, 19 semi-structured interviews were conducted focused on the experiences of caregivers and professionals. The interviews revealed four themes that appeared to play a role: 1. experiences with and views on behavioral problems of these patients, 2. recognition and diagnosis of delirium in dementia, 3. views on good care and 4. organizational aspects. Knowledge gaps about delirium in dementia, as well as ethical considerations, play an important role in organizing timely and adequate care for patients with delirium superimposed on dementia.