Perspectieven van stakeholders over het gebruik van technologie in de zorg voor thuiswonende ouderen met dementie: Een systematische literatuurstudie - van Boekel, Leonieke; Wouters, Eveline J.M.; Grimberg, Bea M.; Boumans, Jogé; van der Meer, Nardo J.M.; Luijkx, Katrien G. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2020)
Samenvatting Technologie kan langer thuis wonen van ouderen met dementie bevorderen. Toch blijft het gebruik van technologie beperkt. In dit literatuuronderzoek geven we een overzicht van de perspectieven van verschillende stakeholders op het gebruik van technologie bij thuiswonende ouderen met dementie. Perspectieven omvatten behoeften, wensen, attitudes, mogelijkheden en moeilijkheden van stakeholders. Na selectie werden 46 artikelen geïncludeerd. We vonden met name perspectieven van mantelzorgers en in mindere mate van ouderen met dementie en zorgprofessionals. Alle stakeholders vonden gebruiksgemak, stabiliteit en flexibiliteit van technologie belangrijk, net als privacy en vertrouwelijkheid. Voor ouderen is naast het verkrijgen van vrijheid en onafhankelijkheid ook plezier in gebruik belangrijk. Voor mantelzorgers zijn de gemoedsrust en minder belasting belangrijk. Zorgprofessionals waarderen de potentie van technologie om monitoring en communicatie te verbeteren. Inzicht in perspectieven van stakeholders is essentieel om het gebruik van technologie in de zorg voor ouderen met dementie thuis te verbeteren.Abstract Although technology has the potential to promote aging in place among community-living older adults with dementia, the use remains scarce. In this literature study we provide an overview of perspectives (i.e., needs, wishes, attitudes, possibilities, and difficulties) of different stakeholders on technology use in the care for community-living older adults with dementia. After selection, 46 studies were included. We mainly found perspectives of informal caregivers and, to a lesser extent, of persons with dementia and formal caregivers. Shared perspectives were, among other things, ease of use, stability and flexibility of technology, importance of privacy, and confidentiality. Among older adults, fun and pleasure, in addition to enhancing freedom and independence, facilitates technology use. Informal caregivers’ peace of mind and relief of burden also appeared to be important in using technologies. Formal caregivers value the potential of technologies to improve monitoring and communication. Insight in perspectives of stakeholders are essential to enhance the use of technology in the care for community-living older adults with dementia.