(H)erken de rol van de persoonlijkheid bij probleemgedrag van cliënten in het verpleeghuis en in de thuiszorg - Antheunissen, Titia; Bakker, Ton J. E. M.; Collet, Janine (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2020)
Samenvatting In het verpleeghuis en bij de thuiszorg komen veel cliënten met probleemgedrag voor. Met name als hierbij persoonlijkheidsstoornissen of maladaptieve persoonlijkheidstrekken een rol spelen, leidt dit vaak tot een verhoogde en specifieke zorgbehoefte en tot meer psychisch lijden bij zowel de cliënt als de mantelzorger; dit omdat hun gedrag niet altijd als een gevolg of uiting van hun persoonlijkheid wordt gezien. Aan de hand van twee casussen bespreken we de gevolgen van de persoonlijkheidsaspecten voor de multidisciplinaire zorgverlening, de rol van externe ondersteuning in de vorm van psychiatrische consultatie en de noodzaak tot vergroting van kennis en kunde van het verzorgend personeel.Abstract Problem behavior is frequently present in older people living in nursing homes or needing home care services. When Personality disorders or maladaptive traits are involved these older people need specific care. In addition, they and their carers might experience psychological suffering as their behavior is not always properly recognized as the result of their personality. The importance of multidisciplinary teamwork, the role of psychiatric consultation given by an elderly psychiatrist as well as the need for upgrading the knowhow within the care sector itself is discussed using 2 vignettes