Toepassing van richtlijnen voor depressiezorg in verpleeghuizen en door professionals ervaren competentie, autonomie en verbondenheid - Vonder, Simone T.; Gerritsen, Debby L.; Kuntze, Jeroen; Leontjevas, Roeslan (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2020)
Samenvatting Depressie komt bij bewoners van verpleeghuizen vaak voor en tast de kwaliteit van hun leven aan. Als professionals de richtlijnen voor depressiezorg of een op richtlijnen gebaseerd zorgprogramma opvolgen, verminderen zowel ernst als prevalentie van depressie. Deze complexe taak blijkt in de praktijk echter lastig uitvoerbaar. De Zelf Determinatie Theorie stelt dat de uitvoering van complexe taken bevorderd wordt door tegemoet te komen aan drie psychosociale basisbehoeften van mensen. In dit dwarsdoorsnede-onderzoek is de relatie onderzocht tussen deze drie basisbehoeften, namelijk ervaren autonomie, competentie en verbondenheid met collega’s en de mate waarin 46 artsen, 49 psychologen en 53 zorgmedewerkers uit 71 verpleeghuisorganisaties in Nederland depressiezorg volgens richtlijnen vormgaven. Hoewel autonomie en competentie bleken te correleren met de mate waarin depressiezorg volgens richtlijnen vorm kreeg, liet hiërarchische multipele regressieanalyse met alle drie basisbehoeften alleen een statistisch significant resultaat zien voor competentie. Longitudinaal onderzoek kan inzicht geven in de richting van het gevonden verband voor de basisbehoefte competentie.Abstract Depression is highly prevalent in nursing homes residents and affects their quality of life. Both prevalence and impact of depression may decrease when effective guidelines or depression care programs are used, but this appears to be a challenging task. The Self Determination Theory postulates that the realization of complex tasks is being facilitated by meeting three basic human psychosocial needs: autonomy, competence and relatedness to others. This cross-sectional study investigates the relationship between the experienced autonomy, competence and relatedness and the extent to which depression care is given according to guidelines in 46 doctors, 49 psychologists and 53 nurses from 71 Dutch nursing homes. Although autonomy and competence were significantly related to depression care according to guidelines, hierarchical multiple regression analyses with all three basic needs showed a statistically significant result for competence only. The associations don’t allow conclusions about causal relationships, longitudinal research will shed light on the direction of the association for competence.