Teleconsulten op de polikliniek geriatrie in Nederland – ervaringen van zorgverleners - Flamant, Eva; Emmelot-Vonk, Mariëlle H.; van der Linden, Carolien M. J.; van Munster, Barbara C. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2021)
Samenvatting Het gebruik van teleconsulten in de zorg (belconsulten en beeldbellen) won de laatste decennia aan populariteit en kende tijdens de COVID-19 pandemie een versnelde toename. Teleconsulten met geriatrische patiënten worden mogelijk bemoeilijkt door multiproblematiek, problemen met visus en gehoor, geheugen en technische vaardigheden. Hier is echter beperkt onderzoek naar gedaan. Het doel van dit onderzoek is om meer inzicht krijgen welke vormen van poliklinische trajecten of elementen van zorg via teleconsulten kunnen worden uitgevoerd en met welke factoren rekening dient te worden gehouden bij het selecteren van patiënten hiervoor. Om deze inzichten te verkrijgen, verstuurden we een enquête naar zorgverleners die werkzaam zijn op de polikliniek geriatrie in Nederland. Er vulden 67 zorgverleners de enquête in. Uit de resultaten van de enquête blijkt dat er relatief weinig ervaring is met beeldbellen met geriatrische patiënten. De ervaring die er is, is grotendeels positief. De deelnemers zijn van mening dat teleconsulten bij kwetsbare ouderen kunnen worden ingezet bij controle patiënten, het uitvoeren van (hetero)anamnese, medicatie review, het voeren van gesprek met meerdere contactpersonen of zorgverleners en voor het mededelen van uitslagen. We adviseren om samen met patiënt en mantelzorger op maat af te stemmen welke communicatievorm mogelijk, wenselijk en passend is bij elk individueel traject en consult.Abstract The use of telemedicine (telephone and video consultations) has increased over the past decades and has grown substantially during the COVID-19 pandemic. Multimorbidity, visual – and hearing impairment, cognitive impairment and lack of technical skills might complicate the use of telemedicine in frail elderly patients. Limited research on this topic is has been performed. The aim of this article is to investigate which elements of care could be performed by telemedicine and what patient characteristics are useful in selecting patients for telemedicine. To get more information about the use of telemedicine in frail elderly patients, an online survey was conducted amongst caregivers working in geriatric outpatient care departments in the Netherlands. 67 caregivers completed the survey. The results indicate there is limited experience in video consultations in this population. The experience so far is mainly positive. Caregivers indicate the following elements of care could be performed by telemedicine: follow-up consultations, taking an (hetero)anamnesis, medication review, conversations with multiple contacts or caregivers and informing about test results. Our advice is to decide in dialogue with patient and caregiver, which form of consultation is feasible, desirable and appropriate for every individual process and consultation.