Kwaliteit van leven van verpleeghuisbewoners met dementie voor, tijdens en na het spelen met de tovertafel - Bruil, Leonie; Adriaansen, Marian J. M.; Groothuis, Judith W. M.; Bossema, Ercolie R. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2017)
De ‘Active Cues Tovertafel’ is een nieuw spelconcept binnen de verpleeghuiszorg. Het bestaat uit lichtanimaties die op eeneettafel worden geprojecteerd en reageren op bewegingen van de spelers. Het doel van dit exploratieve, quasi-experimenteleonderzoek was om de kwaliteit van leven van verpleeghuisbewoners met matig ernstige of ernstige dementie na te gaan voor,tijdens en na het spelen met deze tovertafel. De kwaliteit van leven werd nagegaan middels de Qualidem en de DS-DAT. Vande 34 geïncludeerde verpleeghuisbewoners was 62 % vrouw en de gemiddelde leeftijd 86,5 jaar (standaarddeviatie 6,2). DeQualidem liet een kleine tot middelmatige verbetering zien tot in de week ná het spelen met de tovertafel in ‘negatief affect’,‘rusteloos gespannen gedrag’ en ‘positief zelfbeeld’ (p ≤ 0,04). De DS-DAT liet tot een uur na het spelen een matige verbeteringzien ten opzichte van een kwartier voor het spelen (p < 0,001). Concluderend, tot in de week na het spelen met de tovertafellijkt sprake te zijn van een betere kwaliteit van leven bij verpleeghuisbewoners met matig ernstige of ernstige dementie.Vervolgonderzoek is echter nodig om de resultaten van dit exploratieve onderzoek te bevestigen en na te gaan of deverbeteringen daadwerkelijk aan de tovertafel kunnen worden toegeschreven.