De relatie tussen apathie, depressie en cognitief functioneren bij patiënten met MCI en dementie - Vloeberghs, Robin; Opmeer, Esther; De Deyn, Peter P.; Engelborghs, Sebastiaan; De Roeck, Ellen E. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2018)
AchtergrondApathie wordt bij patiënten met dementie en lichte cognitieve problemen (MCI) vaak gezien als een symptoom van depressie,maar anderen beschrijven apathie en depressie als aparte stoornissen. Voor de correcte behandeling is onderscheid tussenbeide echter noodzakelijk. Mogelijk hebben deze stoornissen een verschillende relatie met cognitie en zou dit onderscheidvan diagnostisch belang kunnen zijn. Dit is echter nog niet éénduidig bewezen. In dit onderzoek tonen we aan in welke mateapathie en depressie voorkomt bij patiënten met MCI en dementie en onderzochten we de relatie met cognitieve matenbinnen de MCI-groep.MethodeBij 117 cognitief gezonde controles (GC), 97 deelnemers met MCI en 50 deelnemers met een beginnende dementie (DEM)werd de Repeatable Battery for the Assessment of Neuropsychological Status (RBANS) afgenomen. Daarnaast werden deapathie evaluatie schaal klinische versie (AES-C, grenswaarde 38) en de geriatrische depressie schaal (GDS, grenswaarde 11)afgenomen.ResultatenHet aantal deelnemers met apathie was hoger naarmate er sprake was van een meer gevorderd stadium van cognitieveklachten met respectievelijk 3,4 %; 10,4 % en 41,5 % van de deelnemers in de GC-, MCI- en DEM-groep. De prevalentie vangeïsoleerde depressieve symptomen was het hoogst in de MCI-groep (18,8 %). Correlatieanalyses binnen de MCI-groep tonenaan dat apathie geassocieerd is, met zwakker presteren op inprenting, aandacht en het algemeen cognitief functioneren.ConclusieApathie en depressieve symptomen komen in verschillende mate voor bij GC, MCI en DEM en zijn in de MCI-groepgeassocieerd met achteruitgang in verschillende cognitieve domeinen.