“Ik kan mijn acceptgiro niet meer invullen”: Visuele stoornissen bij posterieure corticale atrofie - Buddeke, Sarah; van Harten, Barbera; Hempenius, Liesbeth (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2018)
Visuele problemen komen regelmatig voor bij de oudere patiënt enworden vaak veroorzaakt dooroogheelkundige problemen. In deze klinische les laten we zien dat visuele problemen ook veroorzaaktkunnen worden door posterieure corticale atrofie (PCA). PCA is een klinisch-radiologischsyndroom dat vaak veroorzaakt wordt door een neurodegeneratieve aandoening zoals de ziektevan Alzheimer, dementie met Lewy-lichaampjes of corticobasale degeneratie. Het wordt gekenmerktdoor progressieve achteruitgang in visuele informatieverwerking. Daarbij is er relatief behoudvan geheugen en taal in vroege stadia. Bij beeldvorming van de hersenen wordt atrofie vande posterieure hersengebieden gezien.