Een carrière als specialist ouderengeneeskunde; iets voor de huidige geneeskundestudent? Belangstelling geneeskundestudenten voor ouderengeneeskunde - Meiboom, Ariadne A.; de Vries, Henk; Soethout, Marc B. M.; Hertogh, Cees M. P. M.; Scheele, Fedde (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2018)
AchtergrondVanwege de toename van het aantal oudere patiënten met multimorbiditeit zijn er meer specialisten ouderengeneeskundenodig. Het aantal beschikbare opleidingsplaatsen is echter de laatste jaren niet volledig benut geweest. Om een indruk tekrijgen van de mate van belangstelling voor een carrière in het specialisme ouderengeneeskunde van geneeskundestudentenen de mogelijke factoren die daarbij een rol spelen, hebben wij deze belangstelling geëxploreerd, evenals het beroepsbeelddat geneeskundestudenten hebben van dit specialisme. Dit hebben we gedaan in een ‘oud’ en ‘nieuw’ curriculum. Dezelaatste kent een verplicht coschap ouderengeneeskunde en meer competentiegebonden leren.MethodeIn het VUmc is in 2014 aan 120 geneeskundestudenten en in 2009 aan 150 geneeskundestudenten aan het einde van hunlaatste jaar een vragenlijst voorgelegd over beroepsvoorkeuren en beroepskenmerken.ResultatenHet responspercentage bedroeg 100 % respectievelijk 85 %. Van het nieuwe curriculum overwoog 16,7 % van de studenten hetspecialisme ouderengeneeskunde als beroep. Van het oude curriculum was dat 9,4 % p( = 0,087). De beroepskenmerken diestudenten vooral aantrekkelijk vonden, maar niet van toepassing achtten op het specialisme ouderengeneeskunde waren:diagnostiek, acute aandoeningen, zichtbare resultaten. De beroepskenmerken die studenten zeer van toepassing vonden opdit specialisme, doch minder aantrekkelijk vonden voor hun latere beroep, waren: psychosociale-, chronische- en terminaleaandoeningen.DiscussieEr is een trend dat studenten van het nieuwe curriculum meer belangstelling hebben voor het beroep van specialistouderengeneeskunde, al blijft deze belangstelling laag.Het verdient aanbeveling om in de basisartsopleiding, zowel in de bachelor als in een verplicht coschap ouderengeneeskunde,te laten zien dat aantrekkelijk gevonden kenmerken van het artsenberoep wel degelijk voorkomen in dit specialisme. Tevenszou in de basisopleiding meer aandacht besteed moeten worden aan de begeleiding en behandeling van patiënten metchronische en terminale aandoeningen.