Atypische presentatie van depressie leidend tot vertraging in de behandeling - Van Gool, Arthur R.; Meijer, Maarten; Birkenhäger, Tom K. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2018)
Depressies kunnen zich atypisch presenteren waardoor protocollaire biologische behandeling vertragingkan oplopen. We beschrijven een casus van een 62-jarige vrouw bijwie uiteindelijk sprakebleek van een depressieve episode,met psychotische kenmerken. De weinig typische presentatieleidde zowel in het ambulante behandeltraject in verschillende onderdelen van de GGZ, als tijdensklinische observatie tot aanhoudende diagnostische onzekerheid. Protocollaire biologischebehandeling liep hierdoor vertraging op. Uiteindelijk leidde lithium-additie aan een tricyclisch antidepressivumtot een volledige remissie. Een aantal factoren die deze diagnostische onzekerheidkunnen verklaren worden besproken.