Factoren die van invloed zijn op het verwijzen van patiënten van het verpleeghuis naar het ziekenhuis - Huls, Marije; Pouw, Maaike A.; Nieuwenhuizen, Nienke; van Munster, Barbara C.; de Rooij, Sophia E. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2018)
IntroductieZiekenhuisopnames kunnen bij oudere patiënten negatieve gevolgen hebben. Het is daarom van belang dat het verwijzen vanverpleeghuispatiënten voor een klinische opname weloverwogen plaatsvindt. Het doel van deze studie is te onderzoekenwelke factoren hierbij een rol spelen.MethodeVragenlijstonderzoek onder specialisten ouderengeneeskunde en artsen in opleiding tot specialist ouderengeneeskunde.ResultatenVan de 1.540 verzonden enquêtes werden 200 enquêtes geretourneerd, waarmee een respons van 13% werd bereikt. Ruim60% van de respondenten had in de afgelopen maand een patiënt van het verpleeghuis verwezen naar het ziekenhuis. Verblijfop een GRZ-afdeling, verdenking op een fractuur, een goede kwaliteit van leven, wens van patiënt of familie, een actief beleiden controleafspraken bij een specialist waren factoren waarbij verwijzing naar het ziekenhuis eerder werd overwogen.Intercollegiaal overleg en het aanwezig zijn van een klinisch geriater of internist ouderengeneeskunde worden bij insturen vanbelang geacht. Factoren die verwijzing van een patiënt minder waarschijnlijk maken zijn de diagnose dementie, een lagekwaliteit van leven en een symptomatisch beleid.ConclusieZowel patiëntgebonden als niet-patiëntgebonden factoren spelen een rol bij verwijzingen van verpleeghuispatiënten. Verderonderzoek is gewenst om na te gaan of de factoren die meewegen bij het besluitvormingsproces ook leiden tot een juisteafweging.