Gezonde levensverwachting op oudere leeftijd: een vergelijking van migranten en niet-migranten in drie Europese landen over tijd - Janssen, Fanny; Kibele, Eva; Reus Pons, Matias; Vandenheede, Hadewijch; de Valk, Helga A. G. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2018)
In dit artikel bestuderen we ten eerste in hoeverre de gezonde levensverwachting op 50-jarige leeftijd (GLV50) verschilt tussenmigranten en niet-migranten in België, Nederland en Engeland & Wales. Ten tweede bestuderen we voor de tweelaatstgenoemde landen ook de verandering hierin tussen 2001 en 2011. Gegevens over bevolking, sterfte en zelfgerapporteerdegezondheid komen uit de bevolkingsregisters, de census en gezondheidsenquêtes. De GLV50 is berekendvoor niet-migranten, westerse en niet-westerse migranten naar geslacht. Decompositietechnieken zijn gebruikt om te bepalenof verschillen in GLV50 tussen de herkomstgroepen en veranderingen in GLV50 over tijd kunnen worden toegeschreven aanverschillen in sterfte of gezondheid. De resultaten laten zien dat, voor mannen en vrouwen in de drie landen, oudere – metname niet-westerse – migranten naar verwachting minder jaren in goede gezondheid leven dan oudere niet-migranten. Ditverschil kan voornamelijk worden toegeschreven aan gezondheidsverschillen. Waar in Nederland de verschillen in GLV50tussen migranten en niet-migranten gedaald zijn over de tijd, zijn de verschillen in Engeland & Wales toegenomen.Verbeteringen in GLV50 kunnen voornamelijk toegeschreven worden aan afname in sterfte. Interventies gericht op hetverkleinen van ongelijkheden in gezondheid en sterfte tussen ouderen met en zonder migratieachtergrond zouden zichmoeten focussen op preventie, vooral onder niet-westerse migranten.Dit artikel is een Nederlandse bewerking van Reus-Pons M,Kibele EUB, Janssen F (2017). Differences in healthy lifeexpectancy between oldermigrants and non-migrants inthree European countries over time. International Journal ofPublic Health 62:531–540.