Gezondheid en welbevinden van ouderemigranten in Nederland: Een narratieve literatuurstudie - Conkova, Nina; Lindenberg, Jolanda (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2018)
In de afgelopen jaren is er groeiende interesse in de problematiek van ouderen met een niet-Nederlandse achtergrond. Desondanks blijft het de vraag wat wij daadwerkelijk weten overdeze doelgroep. Dit artikel draagt bij aan het beantwoorden van deze vraag door een overzichtvan onderzoeksbevindingen te geven op het gebied van gezondheid en welbevinden. In totaalzijn er 104 publicaties meegenomen in dit overzicht, waarvan 69 gepubliceerde artikelenin (inter)nationale tijdschriften en 35 rapporten. De resultaten laten zien dat het leeuwendeelvan het bestaande onderzoek zich richt op de drie grootste groepen niet-westerse migrantenin Nederland – Surinaamse, Turkse en Marokkaanse ouderen – en op gezondheidsthema’s zoalsgezondheidsstatus en zorggebruik en -kwaliteit. Belangstelling voor de problematiek rondomwelbevinden van oudere migranten is daarentegen nog schaars. Op de huidige onderzoeksagendais er ook weinig aandacht voor de diversiteit onder migranten, hoewel eerder onderzoek laatzien dat verschillen tussenmigrantengroepen relatief groot zijn. Naar aanleiding van dit overzichtsluitenwe afmet een pleidooi voor meer verklarend onderzoek dat verder gaat dan herkomstlanden sociaaleconomische status.