Lokale burgerparticipatie van 65-plussers in de steigers: Een participatief project - Douma, Linden; Bouwman, Ruben; Hutter, Inge; Meijering, Louise (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2017)
DoelNederlandse gemeenten willen participatie van burgers bevorderen. Dit artikel geeft inzicht in wat oudere burgers, tijdens eengestructureerd participatief project op het gebied van wonen, welzijn en zorg, zelf ervaren als bevorderende enbelemmerende factoren voor blijvende zelfredzame burgerparticipatie.MethodeHet participatieve onderzoeksproject liep van april 2014 tot maart 2016. De projectstructuur bestond uit eenondersteunende werkgroep, een deelnemersgroep met 21 deelnemers (65+) en de onderzoeksgroep. Dedataverzamelingsmethoden waren interviews en focusgroepen.ResultatenHet bleek in dit project niet mogelijk om de beoogde, zelfredzame burgerparticipatie van 65-plussers te realiseren. Uit onzeanalyse van de deelnemerservaringen blijkt dat de factoren Kunnen, Willen, In staat worden gesteld, Gevraagd worden enGehoord worden, belemmerend en bevorderend werkten in het doorlopen participatieproces.ConclusieDit project versterkt de bestaande empirische basis voor lokaal participatiebeleid door het inzichtelijk maken van departicipatie-ervaringen van ouderen zelf. Om een burgerparticipatieproces te doen slagen, dienen alle belanghebbenden inhet participatieproces te voldoen aan alle vijf factoren. Hieraan voldoen is niet vanzelfsprekend. We bevelen daarom aan omtijdens een participatieproces met alle belanghebbenden wederzijdse uitgangspunten af te stemmen. Hiervoor biedt het in ditartikel besproken CLEAR-model handvaten.