Effecten van geriatrische COPD-revalidatie op ziekenhuisopnames en inspanningstolerantie: een retrospectief observationele studie - Blindenbach, Stephanie; Vrancken, Jisca W. F. A.; van der Zeijden, Hans; Reesink, Herre J.; Brijker, Folkert; Smalbrugge, Martin; Wattel, Elizabeth (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2017)
Inleiding Kwetsbare COPD-patiënten komen door slechte fysieke conditie en lage belastbaarheidvaak niet in aanmerking voor reguliere longrevalidatie. Voor deze patiënten zijn in verpleeghuizengeriatrische revalidatieprogramma’s ontwikkeld. De effecten van dergelijke programma’s zijnechter grotendeels onbekend.Doel Het onderzoeken van het beloop van het aantal COPD-gerelateerde ziekenhuisligdagen eninspanningstolerantie bij een cohort patiënten die deelnamen aan geriatrische COPD-revalidatie.Methoden Retrospectief observationele cohortstudiemet een follow-up periode van 12 maandenna ontslag uit de revalidatie. Het aantal COPD-gerelateerde ziekenhuisligdagen werd gemeten inhet jaar voorafgaand aan en het jaar na de revalidatie. Inspanningstolerantie werd gemeten metde Zes Minuten Wandeltest (6MWT) bij aanvang en aan het einde van de revalidatieopname.Resultaten 58 patiënten voltooiden het behandelprogramma. Twaalf patiënten overleden gedurendehet eerste jaar na ontslag. Het mediane aantal ziekenhuisligdagen in het jaar voorafgaandaan de revalidatie was 21 (IQR 10–33). In het jaar na de revalidatie was dit gedaald naar een mediaanvan 6 (IQR 0–12). De 6MWT steeg van 194 (SD 85) meter bij opname naar 274 (SD 95) meterbij ontslag (gemiddeld verschil 80 m, SD 72; p < 0,05).Conclusie Geriatrische COPD-revalidatie in het verpleeghuis kan het aantal ziekenhuisligdagenvan kwetsbare COPD-patiënten mogelijk verminderen en de inspanningstolerantie verbeteren.