Evaluatie door casemanagers dementie: Een explorerende praktijkstudie naar vormen en inhoud - Ketelaar, Nicole A. B. M.; Jukema, Jan S.; van Bemmel, Marlies; Adriaansen, Marian J. M.; Smits, Carolien H. M. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2017)
Achtergrond Deze praktijkgerichte explorerende studie beoogt inzicht te geven in dewijzewaaropcasemanagers dementie vorm en inhoud geven aan de evaluatie van hun begeleiding van hetinformele zorgnetwerk.Methode Er is gebruik gemaakt van een combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden,uitgevoerd onder 57 casemanagers dementie, verbonden aan drie verschillende dementienetwerken.Resultaten De kwantitatieve en kwalitatieve data zijn ondergebracht in vier thema’s: (1) houdingten aanzien van evaluatie, (2) vormen van evaluatie, (3) uitvoering van evaluatie en (4) inhoud vanevaluatie. Er bestaat diversiteit in vorm en inhoud van het evalueren door casemanagers met cliëntenenmantelzorgers. Casemanagers erkennen het belang van een tussentijdse- en eindevaluatie,maar het ismoeilijk daarmethodisch vorm aan te geven. Belemmeringen die casemanagerservaren, hebben te maken met cliënt- en professionalfactoren en laten hierin diverse aspectenzien.Conclusie Casemanagers evalueren vooral informeel en doorlopend om hun begeleiding op debehoeften van cliënt en mantelzorger af te stemmen. In mindere mate gebruiken casemanagersevaluatie om de kwaliteit van hun handelen systematisch te toetsen. Een vervolgdiscussie overvorm en inhoud van evalueren dientmet casemanagers en cliënten op individueel, professioneelen maatschappelijk niveau gevoerd te worden.