Het toepassen van valpreventiemaatregelen bij thuiswonende ouderen: een survey onderzoek in Vlaanderen - Leysens, Greet; Vlaeyen, Ellen; Vanaken, Deborah; Janssens, Elise; Dejaeger, Eddy; Cambier, Dirk; Gielen, Evelien; Goemaere, Stefan; Vandeput, Olivia; Milisen, Koen (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2017)
Probleemstelling Valincidentiecijfers bij thuiswonende ouderen blijven aanzienlijk hoog. Gevolgenvan een valincident duiden op het belang van systematisch screenen en een gerichte multifactoriëleen multidisciplinaire aanpak. Deze studie beschrijft in welke mate professionele zorgverlenersin Vlaanderen valpreventiemaatregelen toepassen bij thuiswonende ouderen en welke factorenimplementatie belemmeren.Methode Een online survey werd verspreid via het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventieVlaanderen.Resultaten 1483 professionele zorgverleners (55 %verpleegkundigen, 24%huisartsen, 17 %kinesitherapeutenen 4% ergotherapeuten) werden geïncludeerd. 93% wordt minstens maandelijksgeconfronteerd met valproblematiek. 96% meent een positieve bijdrage te kunnen leveren aanvalpreventie. Minstens één maal per jaar worden valincidenten bevraagd (62%) en wordt gescreendnaar loop-/evenwichtsproblemen (84%). Een multifactoriële evaluatie wordt uitgevoerdin geval van een recent valincident (95 %) of een verhoogd valrisico (76 %). Het vaakst geven professionelezorgverleners advies over onveilige situaties/gedrag (93%), loophulpmiddelen (91%),personenalarmsysteem (89%) en schoeisel (85%). Ongemotiveerde ouderen (75%), ouderen diehun valrisico ontkennen (85%), tijdsgebrek (60%), onvoldoende terugbetalingsmogelijkheden(54 %), personeelstekort (50%), moeilijke communicatie (31 %) en kennistekort (23%) zijn belangrijkebelemmerende factoren.Conclusie Hoewel professionele zorgverleners zich bewust zijn van het belang van valpreventiemaatregelen,impliceren deze resultaten een meer gestructureerde multidisciplinaire samenwerking,(na)vorming, duidelijk valpreventiebeleid en aangepaste terugbetalingscriteria. Motiverenen sensibiliseren van ouderen blijft cruciaal voor een effectief valpreventiebeleid.