Intrusiefouten bij geheugenonderzoek - Diesfeldt, Han F. A. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2017)
Van 823 achtereenvolgende psychogeriatrische patiënten (onder wie 87,1 % met een vorm vandementie) werd genoteerd hoeveel intrusiefouten zij maakten bij vrije reproductie van de Achtwoordentest,onderdeel van de Amsterdamse Dementie-Screeningstest (ADS). Bijna de helft vande deelnemers (45,9 %) maakte één of meer intrusiefouten. Het aantal correct gereproduceerdelijstwoorden was kleiner voor deelnemers die intrusiefouten maakten. Leercurves over de vijf trialsverliepen echter gelijk, ongeacht de aanwezigheid van intrusiefouten. Correlatieanalyse lietzien dat deelnemers die intrusiefouten maakten, minder lijstwoorden herkenden, minder goederesultaten behaalden bij de ADS-subtest Visueel geheugen (uitgestelde herkenning van afbeeldingen)en minder goede resultaten behaalden bij twee tests voor uitvoerende mentale controle(Behavioral Dyscontrol Scale en ADS-Meander). Bij hiërarchische multiple regressie bleken enkelde scores op de Achtwoordentest en Visueel geheugen geassocieerd met de productie van intrusies.Covariantie met indicatoren van uitvoerende mentale controle leverde geen onafhankelijkeverklarende bijdrage. Zwakke geheugensporen, tot uitdrukking komend in lagere scores op deAchtwoordentest, zijn een meer waarschijnlijke verklaring voor intrusies dan een primair tekortvan uitvoerende mentale controle.