Mensen zoals wij - Gerritsen, D.L. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2017)
Kwaliteit van leven is tegenwoordig een centraal doelin de dementiezorg. Het is echter niet eenvoudig omdaadwerkelijk bij te dragen aan de kwaliteit van levenvan iemand met dementie. Zo is er de laatste jarengroeiende aandacht voor de eigen regie van mensenmet dementie en hoe zij zelf kunnen bijdragen aan,en invloed hebben op, de aan hen geleverde zorg [1,2]. In de loop van het dementie proces verliezen mensenniettemin veel persoonlijke bronnen voor het instand houden van kwaliteit van leven en hebben daarbijsteeds meer hulp van anderen nodig. Dit vraagtveel van zorgverleners: zij moeten handelen naar individuelebehoeften en voorkeuren die situatiespecifiekkunnen zijn en in de tijd kunnen veranderen. Bovendienmoeten zij balanceren tussen het ondersteunenvan zelfmanagement en het daadwerkelijk overnemenvan handelingen. En dit alles in de wetenschap dat nogveel onbekend is over hoe kwaliteit van leven optimaalkan worden ondersteund en hoe dit door cognitieveachteruitgang wordt beïnvloed [3–5].