Het electroencefalogram bij delier bij dementie (DBD) - Hanemaaijer, Judith I.; Wijnen, Viona; van Gool, W. A. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2017)
Vanwege de overlap in symptomen kan het moeilijk zijn om een delier te herkennen bij een patiënt met een langer bestaandedementie; het zogenaamde ‘delirium superimposed on dementia’ (DSD) of ‘delier bij dementie’ (DBD). De bestaandediagnostische criteria en observatieschalen zullen vaak leiden tot fout-positieve en fout-negatieve uitslagen.In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de literatuur die betrekking heeft op de eventuele rol van electroencefalografie(EEG) bij de differentiële diagnostiek van delier, dementie en DBD.Het klassieke EEG, met twintig tot dertig elektroden en dertig minuten registratie, is een belastend onderzoek voor depsychogeriatrische patiënt. Recent onderzoek wijst uit dat ook kortdurende EEG-registraties met een zeer beperkt aantalelektroden mogelijk bruikbaar zijn bij de diagnostiek van een delier.Deze ontwikkeling geeft een ingang voor de toepassing van een EEG in de psychogeriatrische praktijk ter ondersteuning vande differentiële diagnostiek van DBD.