Het uitslaggesprek bij de diagnose dementie: een etnografische verkenning - van Wijngaarden, Els; Broekhuis, Gert; van Leussen, Carolien; Kamper, Ad; The, Anne-Mei (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2017)
Het geven van adequate diagnose-informatie wordt beschouwd als een fundamenteel onderdeel in de dementiezorg. Eenbelangrijke vraag is hoe het uitslaggesprek bij dementie daadwerkelijk verloopt. Doel van dit exploratieve etnografischeonderzoek was daarom inzicht verwerven in de praktijk van het uitslaggesprek bij de diagnose dementie, uitgevoerd doormedisch specialisten. Voor dit onderzoek zijn 22 geobserveerde uitslaggesprekken bij zeven medisch specialistengeanalyseerd.De resultaten van dit onderzoek laten zien dat de geobserveerde artsen de diagnose snel en helder meedelen. Ook feitelijke(medische) informatie over de onderzoeken en de ziekte wordt verstrekt. De belangrijkste verbeterpunten betreffen: depatiënt zelf in het gesprek betrekken, het afstemmen qua taal op leefwereld van de patiënt en zijn/haar naaste(n), hetvermijden van medisch jargon, het bespreken van de consequenties van de diagnose voor het dagelijkse leven, en hetexpliciet erkennen en benoemen van emotionele en existentiële uitdagingen waarmee de patiënt en naaste(n)geconfronteerd worden. Naast het concretiseren van verdere begeleiding zou het wenselijk zijn als ook het borgen vanexistentiële zorg aan bod komt.