Ontwikkeling van algoritmes voor oordeelkundig gebruik van psychofarmaca bij ouderen met verhoogd valrisico - Geeraerts, A.; Dilles, T.; Foulon, V.; Habraken, H.; Petrovic, M.; Strauven, G.; Tournoy, J.; Vandeput, O.; Wertelaers, A.; Vlaeyen, E.; Milisen, K. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2017)
De consumptie van psychofarmaca (slaap- of kalmeringsmiddelen, antidepressiva en antipsychotica)in de oudere populatie is hoog. Langdurig gebruik van psychofarmaca op oudere leeftijdkent verschillende negatieve gevolgen zoals een verhoogd valrisico. Graduele afbouw van psychofarmacain deze leeftijdsgroep is mogelijk en leidt tot een significante vermindering van valincidenten.Zowel afbouw als het oordeelkundig opstarten van psychofarmaca vraagt om kennis,overleg, samenwerking en een mentaliteitswijziging bij gezondheidszorgwerkers. Om gezondheidswerkershierbij te informeren en te ondersteunen, ontwikkelde het Expertisecentrum Valenfractuurpreventie Vlaanderen drie algoritmes voor oordeelkundig gebruik van psychofarmacain het kader van valrisico en een steekkaart met achtergrondinformatie.