Evidence-based maatwerk voor ouderen met kanker - Hamaker, Marije E.; van den Bos, Frederiek (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2017)
Kanker treft vooral oudere mensen. Evidence-based behandeling is de gouden standaard van dehuidige medische zorg, ook bij ouderen met kanker. Bij het opstellen van richtlijnen wordt al hetbeschikbarewetenschappelijk bewijs verzameld, gewogen en samengevat. De daaruit voortvloeiendeadviezen worden vervolgens vertaald naar kwaliteitscriteria waarmee de kwaliteit van zorgwordt gemeten. Tegenover de vaak rigide behandeladviezen zoals deze in richtlijnen en protocollenworden geformuleerd, staat de heterogeniteit van de oudere populatie. Dit vraagt omzorg opmaat. Dit artikel bespreekt een aantal aandachtspunten rond dit spanningsveld tussen evidencebasedbehandelen en zorg op maat bij ouderen met kanker.