Gezamenlijke besluitvorming zorgt voor een betere toepassing van evidence-based medicine in de geriatrische patiënt - van de Glind, Esther M. M.; van de Pol, Marjolein H. J. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2017)
Goede toepassing van Evidence Based Medicine (EBM) bestaat uit het wegen van de best beschikbare evidence, de wensenen voorkeuren van de patiënt en de klinische expertise van de arts. In de praktijk worden ouderen echter vaak uitgesloten vandeelname aan wetenschappelijke studies en is er vaak sprake van multimorbiditeit, hetgeen het toepassen van EBMbemoeilijkt. Gezamenlijke besluitvorming (SDM), een proces waarbij hulpverlener en patiënt samen tot een passendebehandeling komen kan helpen om EBM voor deze groep patiënten vorm te geven.In dit artikel geven we handvatten voor het vinden van de relevante literatuur voor de geriatrische patiëntenpopulatie en voorhet vormgeven van het SDM proces om te komen tot echt op het individu afgestemde zorg.