Beeldvormende diagnostiek bij dementie: inventarisatie van de praktijk binnen de Nederlandse geheugenklinieken - Gardeniers, Mayke; Wattjes, Mike P.; Meulen, Etienne F.J.; Barkhof, Frederik; Bakker, Jeannette (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2015)
Doel Evaluatie van de toepassing van MRI en CT bij dementiediagnostiek binnenNederlandse geheugenklinieken, met analyse van de keuze voor elke modaliteit.Opzet Een digitale enquête werd gemaild aan alle specialisten verbonden aan eenNederlandse geheugenkliniek (n = 235).Resultaten Respons was 64% (151): 85% geriaters, 13% neurologen en 2% anders,verdeeld over 69 klinieken. Voor beeldvorming kiest 40% wisselend CT of MRI, 37%kiest MRI, 19% CT, 4% CT én MRI. Keuzefactoren hierbij zijn: contra-indicaties voorMRI, lichamelijke beperkingen, leeftijd, vasculaire of oncologische voorgeschiedenisen wachttijd. Met alleen CT mist 87% informatie: vasculaire schade/witte stofafwijkingen,(hippocampus)atrofie en specifieke pathologie (o.a. metastasen, amyloïd-angiopathie).Aanvullend noemt men bij MRI een betere eigen beoordelingsvaardigheid.Bij slechts 50% bevat het CT-protocol coronale reconstructies, daarnaast lijken dezeinconsequent te worden bijgeleverd. Beelden worden in 5% met scoringsschalen beschreven,75% zegt dat er geen uniforme beoordeling plaatsvindt.Conclusie Bij de diagnostiek van dementie heeft men, conform de richtlijnen, eenduidelijke voorkeur voor MRI-onderzoek. Dit is echter gebaseerd op verouderde literatuuren men is relatief onbekend met de huidige multislice CT-technieken. Deze CT biedtin geheugenklinieken mogelijk een goed alternatief voor MRI, maar wordt daarvoor nogonvoldoende met multiplanaire reconstructies geleverd. Verder behoeft verslagleggingdoor radiologen verbetering door uniformer scoringsschalen te gebruiken.