Validering van de Seven Minute Screen voor gebruik in de geheugenpolikliniek - Appels, B. A.; van Campen, J. P. C. M.; Schmand, B. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2016)
Cognitieve testen zijn een onmisbaar onderdeel van diagnostiek bij (vermoeden van)dementie. In 1998 werd de Seven Minute Screen (7MS) ontwikkeld door Solomon encollega’s. De test was oorspronkelijk bedoeld om onderscheid te kunnen maken tussenAlzheimer dementie (AD) en normale veroudering, en onderzoek met het instrumentstelde een hoge sensitiviteit voor AD vast. In later onderzoek werd de diagnostischewaarde van de 7MS ook voor het detecteren van andere veelvoorkomende vormenvan dementie aangetoond, zoals vasculaire dementie, frontotemporale dementie endementie met Lewy bodies. In dit artikel beschrijven we de resultaten van nieuw valideringsonderzoekmet de 7MS bij 289 gezonde personen, 175 patiënten met MCI en563 patiënten met dementie, in de setting van een geheugenpolikliniek. Daarbij wordteen vergelijking gemaakt met de Mini Mental State Examination (MMSE). De studietoont aan dat de 7MS een waardevol screeningsinstrument is voor alle veelvoorkomendevormen van dementie en een duidelijke meerwaarde heeft ten opzichte van deMMSE. De sensitiviteit voor dementie is 96 % en de specificiteit 93 %, in vergelijkingtot 69 en 98 % bij de MMSE (< 24). De sensitiviteit voor de afzonderlijke vormen vandementie is consistent hoog, variërend van 92 % voor een subcorticale dementie tot97 % voor AD. De 7MS combineert een korte afnameduur met een hoge diagnostischenauwkeurigheid, en vraagt weinig training. Dat alles maakt het instrument geschiktvoor gebruik in een geheugenpolikliniek.