Gebruiksvriendelijkheid van computerondersteunde cognitieve training bij psychogeriatrische patiënten met lichte tot matige cognitieve functiestoornissen - van der Ploeg, Eva S.; Hoorweg, Angela; van der Lee, Jacqueline (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2016)
Cognitieve functiestoornissen als gevolg van dementie kenmerken zich door een zichprogressief verslechterend beloop. Cognitieve training is een methode om specifiekefuncties zoals geheugen en aandacht te trainen om cognitieve achteruitgang te voorkomenof te vertragen. Een klein aantal studies laat zien dat cognitieve training op decomputer een positief effect heeft op zowel de cognitie als de stemming van mensenmet geheugenproblemen. In deze pilotstudie onderzochten we of serious games kondenworden ingezet als hulpmiddel in de psychogeriatrische revalidatie. Veertien psychogeriatrischepatiënten participeerden twee maal per week in cognitieve trainingssessiesop de computer. Zowel de deelnemers als de begeleider ervoeren de sessies als leuken uitdagend. Toch nam na vijf weken nog slechts de helft van de steekproef deel. Ditkwam mede door de korte verblijfsduur van sommige patiënten en doordat het gebruikvan serious games een nieuwe taak voor de begeleider was. Andere redenen voor uitvalwaren faalangst, lichamelijke beperkingen of snel verslechterend cognitief functionerenvan de deelnemers. Voor een succesvolle training is van belang dat de patiënt de gamesplezierig vindt en dat de begeleider de moeilijkheidsgraad continu bewaakt en afstemt opde capaciteiten van de individuele deelnemer.