Haalbaarheid van een poliklinisch geriatrisch Revalidatieprogramma – lessen uit een pilotproject - Mak, Rachel G.; de Groot, Aafke J.; Vreeburg, Ellen M.; Smalbrugge, Martin; Depla, Marja F. I. A. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2016)
DoelBeschrijven van de haalbaarheid van een poliklinisch geriatrisch behandelprogramma, als pilotproject ontwikkeld in ViviumNaarderheem.MethodenDe uitkomsten werden onderzocht in een pretest-posttest design met één groep. Haalbaarheid werd onderzocht doormondelinge afname van een patiënttevredenheidsvragenlijst en door gestructureerde interviews met behandelaars enmanagement. Het effect werd onderzocht door bij start (T0) en bij ontslag (T1) van het behandelprogramma schriftelijkevragenlijsten af te nemen: bij de patiënten over het participatieniveau en de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven enbij hun mantelzorgers over de ervaren belasting.ResultatenEr werden 18 patiënten geïncludeerd. Vijftien daarvan revalideerden na een CVA. Behandelaars en managers vonden hetprogramma uitvoerbaar, op voorwaarde dat het vervoer van de patiënten, de roosterplanning en de financiering goedgeregeld zijn. Het behandelprogramma werd door de patiënten met een gemiddeld rapportcijfer van 8,1 gewaardeerd. Er zijngeen statistisch significante verschillen gevonden in het participatieniveau van de patiënten en in de zorgbelasting van demantelzorgers bij de start en het einde van de poliklinische behandeling. De algemene gezondheidsbeleving, gemeten met deRAND-36, was na poliklinische revalidatie achteruit gegaan.ConclusieUit deze pilotstudie blijkt dat vijftien van de achttien patiënten die gebruik maken van de polikliniek, revalideert vanwege CVA.Poliklinische geriatrische revalidatie is een door de bevraagde patiënten gewaardeerde aanvulling op de klinischerevalidatieperiode, en de uitvoering ervan lijkt haalbaar. Een verbetering van de gezondheidstoestand of van hetparticipatieniveau kon niet worden aangetoond.