Er is disciplinebreed sprake van relatieve onbevoegdheid en onbekwaamheid op het gebied van kwetsbare ouderen - Bakker, T. J. E. M. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2016)
De laatste jaren is er veel te doen over de kwaliteit van de gezondheidszorg voor de snel groeiende groep kwetsbare ouderen,specifiek de kwaliteit van de verpleeghuiszorg. De bescheiden resultaten uit wetenschappelijk onderzoek naar mogelijkeverbetering, zoals die naar voren komen in het NPO-programma, laten zien dat interventies bij kwetsbare ouderen nietgemakkelijk succesvol zijn toe te passen. De afgesproken interventies worden in de helft van de gevallen niet uitgevoerd.Onderzoek laat zien dat op het gebied van kwetsbare ouderen de opleiding van professionals (o.a. verpleegkundigen, artsen)ernstig tekortschiet. Het gevolg van de tekortschietende opleidingen is dat er bij de meeste disciplines sprake is van relatieveonbevoegdheid en onbekwaamheid op het gebied van de gezondheidszorg voor kwetsbare ouderen.Regering, inspectie en betrokken koepelorganisaties zouden de focus hierop moeten richten in plaats van de controle aan tescherpen. Als we ons beleid niet veranderen en niet investeren in de oplossing van de fundamentele tekortkomingen in hetonderwijs, inclusief de herregistraties, blijven we bouwen op drijfzand.Het opstellen van een convenant tussen veldpartijen en IGZ/VWS en OCW lijkt een volgende noodzakelijke stap om ditfundamentele opleidingsprobleem binnen vijf jaar tot een oplossing te brengen