Omgaan met somberheid op oudere leeftijd: een kwalitatieve studie - von Faber, Margaret; van der Weele, Gerda M.; van der Geest, Geertje; Blom, Jeanet W.; van der Zouwe, Nicolette; Reis, Ria; van der Mast, Roos C.; Gussekloo, Jacobijn (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2016)
Achtergrond Om nieuwe inzichten te verkrijgen voor de zorg aan ouderen met somberheid, hebbenweonderzochtwelke opvattingen ‘screenpositieve’ ouderen hebben over oorzaken en oplossingenvoor somberheid.Methode Afname van twee diepte-interviews bij 38 deelnemers (≥77 jaar) die op een screeningsvragenlijstin de huisartspraktijk aangaven gevoelens van somberheid te ervaren. Om de invloedvan complexe problematiek te onderzoeken, werden zowel ouderenmet (n = 19) als zonder complexeproblemen (n = 19) geïncludeerd. Complexe problematiek werd gedefinieerd als een combinatievan functionele, somatische, psychologische en/of sociale problemen.Resultaten Alle deelnemers gebruikten diverse cognitieve, sociale en praktische copingstrategieën.Vier patronen kwamen naar voren: mastery, acceptatie, ambivalentie en behoefte aansteun. Vooral deelnemers met complexe problemen waren ambivalent over mogelijke interventies.Conclusies De meeste ouderen beschouwen hun coping als voldoende. De huisarts kan zelfmanagementondersteunen door de (effectiviteit van de) individuele coping te bespreken, informatiete verstrekken over alternatieve interventiemogelijkheden en met ouderen hun perceptiesop risico’s te bespreken.