Ouderen met een verstandelijke beperking verliezen veel zelfredzaamheid gedurende drie jaar: resultaten van de Gezond Ouder studie (GOUD) - Oppewal, Alyt; Schoufour, Josje D.; Evenhuis, Heleen M.; Festen, Dederieke A. M.; Hilgenkamp, Thessa I. M. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2016)
Door hervormingen van het zorgstelsel is een deel van de mensen met een verstandelijke beperking(VB) nu aangewezen op deWet MaatschappelijkeOndersteuning (de gemeente). Kennis overhun zelfredzaamheid, en de afname hiervan tijdens het ouderworden is belangrijk omde zorgverleningvoor deze groep goed in te richten. Daarom richt deze studie zich op de achteruitgang inzelfredzaamheid en de relatiemet overlijden bij ouderen met een VB (≥50 jaar; n = 703). Zelfredzaamheidwerd gedefinieerd als basale en instrumentele activiteiten van het dagelijks leven (ADLen IADL) en mobiliteit (zelfstandig kunnen lopen of niet). Van de deelnemers ging 55% achteruitin hun ADL, 42% in IADL, en 38% in mobiliteit. Het risico op achteruitgang bleek groter bij eenhogere leeftijd en een ernstigere VB,maar ook deelnemers met een lichte VB gingen 39%achteruitin ADL, 55% in IADL en 27% in mobiliteit. Een slechtere zelfredzaamheid en mobiliteit wareneen sterke voorspeller voor overlijden. Deze grootschalige studie laat een duidelijke achteruitgangzien in de zelfredzaamheid van ouderen met een VB in 3 jaar tijd. Partijen verantwoordelijkvoor de zorg voor mensen met een VB moeten bedacht zijn op achteruitgang en zoveel mogelijkinzetten op behoud van de zelfredzaamheid.