Het gebruik van de MMSE als screeningsinstrument voor dementie bij oudere Turkse en Marokkaanse migranten - Zwart, L. A. R.; Goudsmit, M.; van Campen, J. P. C. M.; Rijkers, C. J. M.; Wind, A. W. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2014)
De eerste generatie Turkse en Marokkaanse migranten vergrijst. Hypertensie en diabetes mellitus komt bij hen veelvuldigvoor, daardoor kan de incidentie van dementie in deze groep stijgen. Diagnostiek naar cognitieve stoornissen wordtbemoeilijkt door culturele verschillen, lage scholing en taalbarrières. Deze retrospectieve dossierstudie onderzocht of deMMSE in deze populatie als screeningsinstrument gebruikt kon worden.Patiënten ondergingen een standaardprogramma op een dagkliniek geriatrie in een algemeen ziekenhuis, een professioneletolk overbrugde de taalbarrière. De correspondentie werd gescoord op kenmerken van dementie, de diagnose werd gestelddoor een procedure welke de MMSE niet gebruikte. De optimale afkapwaarde van de MMSE werd bepaald met de YoudenIndex en Area Under the ROC (AUROC).106 patiënten werden geïncludeerd, 61% was ongeschoold. De MMSE kon bij veel patiënten niet volledig worden afgenomen,de totaalscore werd geëxtrapoleerd. De gemiddelde geëxtrapoleerde MMSE-score was 16; patiënten met dementie scoorden12 en patiënten zonder dementie 19. De AUROC was 0.85; bij de afkapwaarde 18 waren sensitiviteit en specificiteit 0,84 en0,77.Indien de MMSE met tolk wordt afgenomen, kan deze mogelijk gebruikt worden als cognitief screeningsinstrument bij dezedoelgroep. Waarschijnlijk is het beter een test te ontwikkelen die onafhankelijk is van scholing en minder beïnvloed wordtdoor taal- en cultuurbarrière.